Kommuner slarvar med lekplatskontroller

Varje år skadas 18 000 barn på svenska lekplatser så allvarligt att de måste uppsöka akutsjukvård. Om man vänder sig till vårdcentral eller tandläkare så är det ca 50 000 barn som drabbas på lekplatser. Det ska såklart sägas att många av dessa skador kommer naturligt i leken, men nu har nyligen undersökningar visat att många kommuner slarvar med att besiktiga lekplatser. Enligt undersökningen har 7 av Sveriges kommuner inte ens rapporterat in besiktningsprotokoll på lekplatserna de senaste tre åren.

– Att ett barn slår sig i den roliga leken på en lekplats är fullt naturligt, men jag ser allvarligt på det faktum att kommuner inte ser över bristerna som finns eller åtgärdar kända fel. Detta skapar onödiga skador på barn som får stora samhällskostnader, säger Karin Nilsson, Samhällsnyttans grundare. Det är viktigt att de lekplatser som finns är trygga för våra barn, och det ska inte vara avgörande vilken kommun du bor i om barnen ska känna sig trygga på lekplatsen.

Läs hela reportaget från Sveriges Radio HÄR

Hur ser det ut på din lekplats? Samhällsnyttan är en opolitisk organisation som drivs av ett föräldraengagemang som vill ta tillvara på allas åsikter om lekplatser och driva debatt just utifrån de generella åsikterna. Så vill du skapa Samhällsnytta för dina barn, gå in på www.samhällsnyttan.se och hitta din lekplats och betygsätt den och skriv en kort kommentar. Saknas lekplatsen kan du enkelt lägga till den, så fler kan hitta den! Du är en röst av många som kan påverka, men vi lyckas bättre om vi gör det tillsammans.