Myndigheten mellanrummet 

Ska man få träna när man har barnen på förskolan? Är det okej att handla på väg hem från jobbet innan du hämtar ditt barn på förskolan? Svaret är lika tydligt ja som det är nej. Skälet till att det inte går att hitta ett svar är för att det är viktigt att se hela samhället när du svarar på frågan. Regelverken i förskolan säger nej, men det är inte samstämmigt med det som skapar störst samhällsnytta. En undersköterska som gör mycket tunga lyft och som har en partner som arbetar skift borde få träna och ha barnen på förskolan. Varför? Jo, för att det kostar samhället mindre att ha barnet på förskolan två timmar ytterligare i veckan än att ha undersköterskan sjukskriven i flera år på grund av ryggskador.

Ska man få handla på väg hem? Nej, säger regelverket. Men jag tycker att om det är ett snabbt ärende så är det väl bättre att handla än att stressa till förskolan och hämta barnen och sen ha med dem, skrikiga och hungriga i affären. I dagens samhälle vill regeringen att båda föräldrarna arbetar heltid. Om livet ska gå ihop så behöver hela livet gå ihop. Vad händer annars? Man orkar inte, och blir sjuk, ofta utbränd/utmattad. Psykisk ohälsa ökar lavinartat, främst bland kvinnor som är småbarnsföräldrar och det kostar samhället massor med pengar.
Det finns säkert någon lat idiot som utnyttjar förskolesystemet för egen vinnings skull. Jag tror dock att de allra flesta vill vara så mycket som möjligt med sina barn och de kämpar för att få ihop livspusslet. Då måste systemet ha en inbyggd flexibilitet som gör att regelverket utgår från den unika familjesituationen.

År 2017 borde mellanrummet bli en egen myndighet som säkerställer att alla system talar med varandra. Jag är så trött på alla offentliga instanser som inte samsynkas så samhällets nytta optimeras (vi har inte ens pratat om patienter som kastas mellan vårdcentraler och sjukhus). När man skapar en regel inom en offentlig tjänst så borde det per automatik göras en analys över hur det påverkar hela den offentliga ekonomin. Vi borde alltid se till helheten, annars kostar det alltid för mycket att genomföra. Och vem ska då betala? Jag som skattebetalare såklart.
Hur skapar man då en myndighet för mellanrum? Det är en nöt att knäcka, men jag tror att den skulle bli lönsam direkt. Jag tar gärna emot idéer.
Min älskade Hugos framtid

Detta är en bild på min älskade son Hugo. Som mamma och förälder tar jag mitt ansvar för att uppfostra Hugo så han får de bästa förutsättningarna i livet. Men det räcker inte. Hugo ska få gå i en bra förskola, en bra skola och tillsammans med min och min mans uppfostran ska Hugo växa till en bra medborgare och människa. Vad som är bra för oss föräldrar är olika, men ingenstans kunde jag hitta vad andra tyckte om till exempel en förskola. Tillsammans med informationen från förskolan och kommentarer från andra föräldrar skulle jag kunna hitta den förskolan som passar mig och Hugo bäst. Detta var startskottet för Samhällsnyttan.

Nu är Hugo 4 år och det jag behöver för att kunna göra bra val för min älskade son, är att Du betygsätter och kommenterar förskolor och skolor i Sverige, som Du har erfarenhet av, i Samhällsnyttan. Då kan jag göra bättre beslut för Hugo och och när Du behöver informationen för Dina barn så finns den där!!
Genom att du skriver goda och dåliga erfarenheter kan jag driva frågor för att hela tiden förbättra skolan, utifrån föräldrarnas erfarenheter. Tillsammans har vi ju större möjligheter att påverka!